BLOGI: Kokenutkin meloja voi kehittyä

Aloitin melonnan Helsingin Merimelojien epävirallisena vieraana vuonna 1994, kun opiskelijaporukoissa etsittiin edullisia tapoja viettää vapaa-aikaa. Sittemmin olen melonut tuhansia kilometrejä monenlaisissa keleissä ja vesissä. Vesikoihin meidän perheemme liittyi 2017 kun poikamme tuli melojan ikään.

Jäsenyys on antanut aivan uuden vaihteen melomiselleni. Vesikot ovat esitelleet minulle uimahallin, kosken, ergon, ratamelonnan, kuppimelat, vikkelämmät kajakit ja runsaasti melontatekniikkaa. Sekä tietysti kilpa- ja seuratoiminnan myötä nohevan porukan, jonka kanssa harrastaa. Voin hyvillä mielin todeta, että melontani on kehittynyt enemmän 2017-2020 kuin se kehittyi 1994-2016.

Ja vielä löytyy uutta mielenkiintoista opeteltavaa. Tämän kesä projekti on pystyä melomaan porkkanalla. Kunnolla.

Haastan kaikki melojat hieman venyttämään oman mukavuusalueensa rajoja. Tämä voi tarkoittaa sitä, että lähteekin melomaan eri kajakilla kuin on tähän mennessä tullut lähteneeksi, tekee pikkuisen pidemmän taikka reippaamman lenkin kuin ennen on tehnyt tai vaikka lähtee hieman kovempaan keliin kuin on ennen lähtenyt. Ja kun haastaa itseään uusilla jutuilla, kannattaa ottaa kaveri mukaan tsemppaamaan ja turvaksi.

Yläreunan kuva on otettu viime syksynä Apparan kotikisoissa, jossa osallistuin kuntsarilla minimaratonille. Taivas antoi kaikkensa: ukkosta, sadetta, rakeita, tuulenpuuskia ja lopuksi komean auringonpaisteen. Minä poseerailin maalissa voimieni tunnossa. Ei tuntunut missään! Tänä vuonna lisää…

Eli ikinä ei ole liian myöhäistä ottaa haltuun aivan uusia ulottuvuuksia harrastuksessaan. On huikea tunne, kun itse tekee jotakin, jota on pitänyt lähinnä ”oikeiden kilpailijoiden” ja supermelojien juttuna. Ottakaa haasteeni vastaan joko ihan vain hiljaisesti ja itseksenne tai tulkaa vajalla jututtamaan.

Melomalla maailma pelastuu. Vaikka yksi ihminen kerrallaan.

Tekstin takana: JOHANNA SOUKKIO
Vanajaveden Vesikoiden hallituksen sihteeri ja rahastonhoitaja.
Intohimomeloja ja Tonnari (kuvassa juuri 2018 tonni täynnä Eerikkilän leirillä, selfienottoa vasta opetellaan)
Talvisin kajakki vaihtuu lumilautaan ja skimboihin. Puikot heiluvat ympärivuotisesti.