Aikuismelonta

Melonta on monipuolinen harrastus erityisesti kaikille ulkoliikunnasta pitäville. Terveellisen liikunnan lisäksi koordinaatiokyky sekä voima- ja kestävyys kehittyvät. Lajia voi harrastaa oman maun mukaan leppoistasi meloen retkikajakeilla tai voi asteittain siirtyä haastavampaan kalustoon tai nopeampiin ratamelonnanharjoituksiin.

Melonta on ympärivuotuinen harrastus. Kesällä keskitytään melomaan vesistöissä. Säännöllisten viikkoharjoituksien lisäksi on ohjattuja retkiä. Talvikaudella voi harjoitella Hämeenlinnan uimahallissa lauantaisin melontaan liittyviä taitoja tai pitää melontakuntoa yllä harjoittelemalla melontaergolla. Lisäksi voi osallistua viikoittaiselle sisäliikuntavuorolle Hämeenlinnan uimahallin liikuntasalissa.

Miten mukaan harrastukseen:

Seura järjestää kesällä Meloja 1 -kursseja Vanajavedellä kalustovaja Vesikkolinnan edustalla. Meloja 1 -kurssille osallistuminen on paras tapa tulla mukaan toimintaan, sillä kurssilla opit perusteet melonnasta, varusteista ja turvallisuudesta.

1. Meloja 1 -kurssi

Meloja 1 -kurssille ovat tervetulleita kaikki uimataitoiset aikuiset ja vähintään 16-vuotiaat nuoret. Aiempaa melontakokemusta ei tarvitse olla. Kurssilla opetellaan melonnan perusasioita.

Katso alkavat kurssit ja ajankohdat verkkokaupastamme.

Kurssin hinta on 115 €, joka sisältää Meloja 1 -taitokortin sekä oppimisen avuksi melonnan peruskurssin oppimateriaalin Meloja 1 -kirjan. Kirjassa melonnan perustekniikat on esitetty selkeästi.

Meloja 1 -kurssin kesto ja sisältö:

  • 10 tuntia, jaettuna kolmelle illalle
  • Melonnan perustekniikat: Eteenpäin melonta, peruuttaminen ja kajakin ohjaaminen
  • Melontaturvallisuus, vesiliikenne, olosuhteet ja toimiminen kaatumistilanteessa
  • Kajakit, kanootit ja melontavarusteet
  • Melonnan lajit ja harrastusmahdollisuudet
  • Ympäristötietous

2. Melontakokeilu

Melontakoulut ovat suosittuja ja paikat myydään yleensä nopeasti loppuun. Jos jäit ilman paikkaa ja haluat aloittaa melonnan, voit osallistua tapahtumakalenterissa ilmoitettuina aikoina Vanajavedellä Vesikkolinnan edustalla pidettäviin melontakokeiluihin. Varaa paikkasi kokeilumelotukseen verkkokaupasta. Melontakokeilun hinta 25 €/ hlö.

Melontakokeilussa käydään läpi tiivistetysti melonnan perustekniikat, turvallisuus ja varusteet. Seuraavat Melontakokeilut on ostettavissa Suomisportissa.

Miten harrastus jatkuu kurssin jälkeen?

Voit jatkaa seurassa melontaharrastusta liityttyäsi jäseneksi Vanajaveden Vesikoihin. Aikuisten jäsenmaksu on 80 € / vuosi. Voit osallistua ohjattuihin harjoituksiin ja retkiin. Meloja 1 -kurssin käyneenä voit myös lunastaa Vesikkolinnan avaimen itsellesi 50 € kertamaksulla ja käydä melomassa itsellesi parhaina ajankohtina. Jäsenyys sisältää kaluston käytön myös omatoimisilla, päivän mittaisilla melonnoilla.

Ohjatut melontaillat

Aikuiset voivat jatkaa harrastusta ohjatuissa keskiviikkomelonnoissa  toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin klo 18.00-20.00.

Keskiviikkomelonnoissa vauhti on mukavan leppoisaa ja samalla tutustut seuran muihin melojiin. Yleensä melonnassa ehditään kääntymään Aulangon tekosaarilla tai Janakkalaan päin mennessä kymppitien sillan luona. Tule laittamaan kajakkisi valmiiksi ajoissa. Vesille lähtö on klo 18.00. Ohjaajat auttavat halutessasi kajakin valinnassa.

Ohjattuihin melontailtoihin osallistuminen edellyttää aikaisempaa osaamista. Saat varmuutta melontaan ja samalla voit kerrata jo opittuja taitoja.

Retket

Kesällä seura järjesää retkiä jäsenille lähivesistöihin ja joskus vähän kauemmaksikin. Myös jäsenet voivat järjestää kaikille avoimia retkiä. Retken selostuksessa kerrotaan retken vaativuustasosta. Retkille osallistuminen edellyttää vähintään melontakurssin taitoja. Seuraa tapahtumakalenteria ja facebookia. Varaa paikka ja maksa retki Suomisportissa. Retkistä peritään osallistumismaksu.

Aikuisvesikot osallistuvat myös muiden järjestämiin melontatapahtumiin, kuten Suomi Meloo -kanoottiviestiin. Jäsenistöä kannustetaan myös omatoimiseen melontaretkeilyyn.

Ratamelontaharjoitukset

Kaipaatko reippaampia ja tavoitteellisempia harjoituksia tai haluaisitko ehkä kokeilla taitojasi melontakisoissa? Myös aikuiset voivat osallistua nuorten ratamelontaharjoituksiin maanantaisin, tiistaisin ja torstaisin klo 17.30-19.30. Valmennusmaksu ratamelontaharjoituksista on 50 € / vuosi.

Maksu sisältää myös seuran maksamat kisojen osallistumismaksut. Kilpailuihin ovat tervetulleita kaikki. Toisaalta harjoituksiin voi osallistua, vaikka ei haluaisi kilpailla. Kilpailevat melojat lunastavat lisäksi kilpailulisenssin Suomisportista.

Lataa puhelimeesi Suomisport App, jossa ilmoittaudut harjoituksiin.

Talviajan harjoittelu

Seurassa harjoitellaan aktiivisesti myös talviaikaan:

  • Ohjattu kuntopiiri ja pelejä loka-huhtikuussa.
  • Uimahalliharjoittelu lauantaisin klo 9.00-11.00 loka-huhtikuussa. Uimahallilla harjoitellaan kajakeilla erilaisia taitoja kuten alatuentoja, kajakin kaatamista, eskimokäännöstä, pelastautumisia ja yleensä kajakin käsittelyä. Voit myös tulla halutessasi vain uimaan.
  • Melontaergolla voi harjoitella itsenäisesti. Varaa aika harjoitteluun varauskalenterista.

Oletko kiinnostunut toimimaan seura-aktiivina?

Parhaimmillaan harrastuksesta saa paljon positiivista iloa ja energiaa itselleen olemalla mukana seuran toiminnassa aktiivisena jäsenenä. Seurassa on tarjolla monia kivoja tehtäviä niin lasten kuin aikuistenkin melonnoissa ja kursseilla, joissa apu on tervetullutta. Voit osallistua vähän tai paljon oman mielenkiintosi mukaan. Sinun ei tarvitse olla huippuhyvä meloja. Riittää, että omaat perustaidot ja haluat auttaa. Melontavajalla on myös kaikenlaista puuhaa, esimerkiksi kaluston kunnossapitoa. Hommia ei tarvitse osata yksin ja kaikkeen on tarjolla apua.

Tiesitkö muuten, että Vanajaveden Vesikot järjestää syksyisin Ahvenistolla ratamelonnan Suomen Cupin kisat? Se on jännittävä melonnan kisatapahtuma. Vapaaehtoisena toimitsijana saat aivan uuden näkökulman kisoihin ja pääset aitiopaikalle katselemaan kisan kulkua.

Jos kiinnostuit, ole yhteydessä seurakehittäjä Satu Nurmeen. Parhaiten hänet tavoittaa kesällä Vesikkolinnalta tai voit myös lähettää sähköpostia vesikot@gmail.com.

Tervetuloa ympärivuotuisen melontaharrastuksen pariin!