Melontaretkeilyn perusteet – huvittele turvallisesti
Melontaretkeilyssä turvallisuus on aina etusijalla. Vesillä liikkuessa on tärkeää, että sinulla on retkeilytaitojen lisäksi hyvä uimataito ja tarvittavat turvallisuusvälineet, kuten pelastusliivit, ja osaat käyttää niitä oikein. Kajakissa on suositeltavaa käyttää aukkopeitettä, joka suojaa sisään roiskuvalta vedeltä. Merellä tai laajalla avovesistöllä, kuten isoilla järvien selillä meloessa tarvitset myös pumpun ja varamelan. Melontaretken turvallisuutta ja viihtyvyyttä lisäävät perustiedot säästä ja navigointitaidot vesillä.
Melontaretkeilyn voi aloittaa käymällä melontakurssin tai lähtemällä vesille kokeneemman melojan kanssa. Melontaretkeily on turvallista myös tutuilla suojaisilla vesillä lämpimään aikaan.
Kun olet huolehtinut turvallisuudesta ja hankkinut perusosaamisen, voit keskittyä nauttimaan vesillä olosta, luonnosta, horisontista tai rehevistä jokimaisemista.
Melontareitin valinta
Retkimelonnassa on tärkeää valita turvallinen reitti ja hakeutua nopeasti saarten ja rantojen suojaan, jos olosuhteet muuttuvat uhkaaviksi. Meloessa on tarkkailtava muuta vesiliikennettä ja oltava erityisen varovainen väylien ylityksissä. Aloittelevan melojan kannattaa välttää koskia ja voimakkaita virtapaikkoja, sillä niiden aika tulee taitojen karttuessa.
Retken suunnittelussa on huomioitava riittävän usein pidettävät tauot. Olisikin viisasta rantautua jaloittelemaan noin muutaman tunnin välein. Retken suunnittelussa kannattaa miettiä tulevat taukopaikat jo ennakkoon.
Ryhmässä melominen on turvallisempaa, eikä yksin ole suositeltavaa lähteä melontaretkelle. Ryhmänä liikuttaessa lähellä seuraaminen eli peesaus nopeuttaa matkantekoa, kunhan vetovuorot jaetaan tasaisesti voimien mukaan. Tuuli ja veden virtaussuunnat vaikuttavat etenemiseen; vastatuuleen melominen on raskasta, mutta voimakas sivutuuli voi olla pahin. Melontaretkellä onkin tärkeää huomioida kulloinenkin säätila.
Melonnan lomassa on hyvä muistaa juoda ja tauoilla voi tarvittaessa syödä eväitä. Ennen melomaan lähtöä kannattaa juoda pari desilitraa vettä. Pidemmille melontaretkille valmistauduttaessa on hyvä tankata eli lisätä kehon hiilihydraattivarastoja syömällä tukevasti leipää, perunaa, riisiä tai spagettia ja makeaa jälkiruokaa.
Muistilista melontaretken suunnitteluun
- Valitse melontakohde ja -ajankohta.
- Laadi varusteluettelo.
- Hanki mahdollisesti puuttuva kalusto ja varusteet.
- Tutustu karttoihin, reittiselosteisiin, merikortteihin.
- Selvitä reitin kokonaispituus, korkeuserot ja virtaama sekä veden korkeus. Ota huomioon että varsinkin joissa veden korkeus saattaa vaihdella voimakkaastikin eri vuodenaikoina.
- Selvitä melontaesteiden, kuten koskien, patojen, matalien siltojen yms. sijainti.
- Kartoita aloitus- ja lopetuspaikat sekä melojien ja kaluston kulkuyhteydet niihin.
- Selvitä reitin varrella olevat palvelut, kaupat, kioskit, ravintolat ym. sekä juomavedensaantimahdollisuus.
- Huomioi myös nähtävyydet reitin varrella tai sen läheisyydessä.
- Selvitä maanomistusolot ja mahdolliset maihinnousukiellot sekä hanki tarvittavat tulenteko- sekä leiriytymisluvat.
- Arvioi matkanopeus.
- Selvitä avunsaanti- ja yhteydenottopaikat sekä -välineet ja reitti-ilmoituksen jättöpaikka. Mikäli retki suuntautuu alueelle missä matkapuhelinverkon kuuluvuus on huono tai olematon, kannattaa harkita GPS pohjaisen hätä paikantimen ottamista mukaan.
- Arvioi ja mahdollisuuksien mukaan testaa retken osanottajien taso ja aiempi retkimelontakokemus.
- Tarkista kalusto ennen lähtöä, jokaisella olisi hyvä olla kulkunopeudeltaan samanlainen kalusto ja hyväkuntoiset varusteet.
- Suunnittele, miten toimitaan, jos retkellä on mukana sekä avokanootteja että kajakkeja.
- Seuraa sääennusteita.
- Tee muu tarvittava etukäteistutustuminen ja -tiedustelut.
- Turvallisuus syistä on suositeltavaa kertoa retkisuunnitelmasi ja aikataulusi myös jollekulle kuka ei retkelle itse osallistu.
Mitä pakkaan melontaretkelle?
Melontaretkellä kajakki on usein tyhjennettävä leiriytymistä varten. Jos leiripaikka ei ole aivan rannan tuntumassa, varaa kaksi tai kolme kestokassia tavaroiden siirtämiseen. Järjestele tavarat maissa: yhteen kassiin leiriytymisvarusteet, toiseen keittiö- ja ruokailutarvikkeet ja kolmanteen vaatteet ja muut tarvikkeet. Näin säästyt tavaroiden etsimiseltä.
Pakkaa kännykkä, varavirtalähteet ja muut arvotavarat kuten auton avaimet ja rahapussi vesitiiviisti. Matkapuhelin on tärkeä turvallisuuden vuoksi ja auttaa myös paikallistamisessa ja suunnistamisessa. Lisäksi voit ikuistaa retken maisemat ja tunnelmat.
Yöpymistä varten tarvitset teltan tai riippumaton sekä makuupussin ja makuualustan. Riippumatto on kätevä siellä missä leiripaikan läheisyydessä on puustoa, mutta kallioisessa maastossa saatta teltta olla parempi. Teltta tarjoaa myös enemmän suojaa tuulisella ja sateisella säällä.
Melojille suositellaan kupolitelttaa, joka pysyy itsestään pystyssä ja voidaan pystyttää lähes mihin tahansa tasaiselle alustalle. Muista kiinnittää teltta kunnolla, ettei tuuli vie sitä mukanaan.
Miten pukeudun melontaretkelle?
Melontaretkeily on kaikkein helteisimpiä ja tuulettomampia päiviä lukuun ottamatta yleensä aika märkää. Kajakkiin tulee vettä aukkopeitonkin läpi, melasta roiskuu päälle vettä ja aaltokin saattaa hujahtaa kajakin kannelle. Melonnan harrastajat pukeutuvat kylmillä säillä sekä vesien ollessa vielä viileitä kuivapukuun, joka lisää turvallisuutta. Kesällä voit melontaretkeillä ilman kuivapukuakin.
Kajakin perusvarustus
- Mela(t), varamela mukaanlukien
- Aukkopeite
- Kansinarut sekä tartuntakahvat tai vastaavat keulassa ja perässä
- Tyhjennyspumppu, äyskäri tai muu tyhjennysväline.
Kun melotaan avokanootilla olosuhteissa, joissa kanootti voi hyvinkin täyttyä vedellä, tulee kanootissa olla kiinnitettynä niin kantavat kellukkeet, että kanootti säilyttää melontakelpoisuutensa vesilastissakin.
Melojan varusteet
Melojan tulee aina käyttää hänelle sopivaa, CE-merkittyä melonta- tai pelastusliiviä tai kelluntapukinetta. Melonta-asun tulee olla olosuhteisiin sopiva.
Muita varusteita ovat:
- Varavaatetus vesitiiviisti pakattuna
- Kypärä koskessa melottaessa ja muissa tilanteissa, joissa olosuhteet sitä edellyttävät
- Melakelluke
- Pilli tai muu äänimerkinantolaite
- GPS laite tai kompassi ja kartta (pelkkiin elektronisiin laitteisiin ei kannata luottaa, vaan pidä edes kartta varalla mukana)
- Puhelin vesitiiviisti pakattuna hätätilanteita varten
- Ensiapupakkaus
- Valkoinen valo pimeässä
- Aurinkolasit ja päähine
- Kuiva- tai märkäpuku kylmissä olosuhteissa
Kaikkien edellä mainittujen varusteiden tulee olla ehjiä ja niiden turvallista käyttöä tulee etukäteen harjoitella. Lisäksi melojan tulee huolehtia siitä, että hän näkyy kaikissa sää- ja valaistusolosuhteissa. Näkyvyyden takaavat esimerkiksi heijastimet, kirkasväriset vaatteet tai viirit.
Retkellä
Melontaetiketti
- Kunnioita luonnon rauhaa. Vältä turhaa metelöintiä. Anna rannalla tilaa myös muille.
- Väistä muuta vesiliikennettä. Vältä melomista veneväylillä.
- Vie roskat mukanasi. Tee nuotio vain osoitetuille paikoille. Avotulen tekeminen maastopalovaroituksen aikana on kielletty.
- Suosi merkittyjä rantautumispaikkoja. Vältä melomista ja rantautumista piha-alueiden läheisyydessä.
- Ota selvää lintujen pesimäalueista ja luonnonsuojelualueista. Noudata niiden sääntöjä.
- Käytä aina kelluntaliivejä. Pidä puhelin mukanasi 112-sovellus ladattuna. Melo olosuhteissa, jotka hallitset.
Liikkuminen luonnossa
Melojat ovat siistiä ja luontoa kunnioittavaa porukkaa. Melojille on kunnia-asia, että ranta jää melojan käynnin jälkeen vähintään yhtä hyvään kuntoon kuin se oli ennen rantautumista, mieluummin entisistäkin roskista puhdistettuna. Kaikki mukaan otettu tavara ja pakkaukset tuodaan takaisin tai jätetään mahdollisiin roskien keräyspisteisiin.
Luontoon jätetty muovi-, metalli-, kangas- tai lasijäte säilyy vuosia hajoamatta ja se on jatkuvana vaarana rannalla liikkujille, niin eläimille kuin ihmisillekin.
Rannoilla liikuttaessa on varottava vioittamasta kasvillisuutta tai maaperää. Ensisijaisesti on käytettävä rantautumiseen osoitettuja taukopaikkoja, keittokatoksia ja käymälöitä.
Tulen tekeminen
Avotulen tekemiseen tarvitaan aina maanomistajan lupa. On suositeltavaa käyttää retkikeitintä tai tulentekoon osoitettuja rakennettuja nuotiopaikkoja ja keittokatoksia. Maastopalovaroituksen aikana kaikenlainen avotulen tekeminen on kielletty.
Lisätietoa avotulesta saa pelastustoimen verkkosivuilta. (Linkki)
Lintujen pesintä ja rauhoitusalueet
Melojan velvollisuus on ottaa selvää luonnonsuojelualueista ja rauhoitusalueista ja noudattaa niiden liikkumisrajoituksia ja sääntöjä.
Lisääntymisaikana on lintujen pesäpaikat luodoilla, särkillä, rannoilla ja kaislikoissa jätettävä rauhaan ja ne on kierrettävä riittävän kaukaa, vaikka paikkoja ei olisi rauhoitettukaan. Varomaton liikkuminen voi tuhota pesän tai karkottaa emon ja pesä voi jäädä suojattomana petojen helpoksi saaliiksi.
Vesistössä liikkuminen ja rantautuminen
Toisen alueella toimimisen näkökulmasta maa- ja vesialueet voidaan jakaa alueisiin, joita voi käyttää jokamiehenoikeudella ja alueisiin, jotka on otettu erityiseen käyttöön. Erityiseen käyttöön otetuilla alueilla jokamiehenoikeuksia ei ole lainkaan tai ne ovat rajoitettuja.
Vesialueilla noudatetaan vesilain säännöksiä. Vesilaki ja vesiliikennelaki edellyttävät, että vesillä liikkumisesta ei aiheudu tarpeetonta vahinkoa, haittaa tai häiriötä. Tavanomaisella tavalla vesillä, rannan läheisyydessäkään liikkuminen ei ole toisen kotirauhan suojaamalle alueelle tunkeutumista. Kapeissakin vesistönosissa saa kulkea, vaikka reitti kulkee tällöin väistämättä läheltä rantaa.
Kotirauhaa ei saa kuitenkaan häiritä vesialueelta käsin esimerkiksi metelöimällä tai tarkkailemalla. Käytännössä voidaan ajatella, että olisi pysyteltävä sellaisella etäisyydellä rannasta, että mökin piha-alueella tai laiturilla oleskelevat voivat esimerkiksi keskustella, saunoa ja uida rauhassa.
Luonnonsuojelualueilla saa oleskella ja liikkua jokamiehenoikeudella, ellei sitä ole erikseen rajoitettu. Virkistysalueilla ja luonnonsuojelualueilla sijaitsevat rakennelmat, kuten keittokatokset, nuotiopaikat, laavut, käymälät ja muut palvelut, ovat kaikkien käytössä, jos ne on osoitettu yleiseen käyttöön. Rakennelmien käyttö ei kuitenkaan perustu jokamiehenoikeuteen. Rakennelmien omistajalla on oikeus määrätä niiden käytöstä.
Vesillä liikkuja on oikeutettu nousemaan maihin ja käyttämään ranta-aluetta lepoon ja virkistäytymiseen siellä missä liikkuminen on muutenkin sallittua jokamiehenoikeudella. Myös saareen voidaan nousta, jos se ei ole kooltaan niin pieni, että se kuuluu kokonaisuudessaan kotirauhan suojaamaan piha-alueeseen. Luonnonsatamia käytetään jokamiehenoikeuden perusteella.
Rantaan vedetystä veneestä ja sen lähipiiristä voi poistua. Erityiseen käyttöön otetuilla alueilla alueen pitäjä voi alueen käyttötarkoitus huomioon ottaen antaa määräyksiä alueen käytöstä. Esimerkiksi yleisillä uimarannoilla ja venevalkamissa rantautuminen veneillä, kanooteilla ja vastaavilla voidaan kieltää turvallisuussyistä. Myös luonnonsuojelualueilla voi olla maihinnousurajoituksia lintujen ja hylkeiden pesimä- ja lisääntymisaikaan.
Melontavarusteiden huolto
Melontavarusteet tulee huoltaa aina käytön jälkeen, sillä varusteiden huolto ja huolellinen käsittely pidentää niiden ikää.
Maissa olevaa kanoottia on aina käsiteltävä varoen ja huolehdittava, ettei kanootin pohjan alle jäävä kiviä tai oksia, sillä ne voivat aiheuttaa pistekuormituksen, joka murtaa kanootin. Kanoottiin ei saa mennä istumaan maalla.
Kuivaa ja tarkasta kanootti aina käytön jälkeen. Murtumat ja syvät naarmut on korjattava heti. Puhdista ja kuivaa myös kelluntaliivit, aukkopeitot ja muut varusteet, sillä märkänä varusteet homehtuvat nopeasti. Älä jätä varusteita auringonvaloon, sillä se haurastuttaa muovirakenteita ja haalistaa värejä.
Artikkelin teossa käytetyt lähteet:
Suomen melonta- ja soutuliitto ry: Opi melomaan – melonnan peruskurssin oppimateriaali
Melontavarusteet – Melontavinkit – Luontoon
Melontaretken suunnittelu – Melontavinkit – Luontoon
Turvallisuusohjeet | Suomen Partiolaiset
Melojan varusteet – Suomen Latu
Melontaetiketti – Suomen Melonta- ja Soutuliitto ry
Jokamiehenoikeudet ja luonnossa liikkuminen – Suomen Melonta- ja Soutuliitto ry