Nuorisomelonta

Melonta on monipuolinen harrastus ulkoliikunnasta pitäville lapsille ja nuorille. Terveellisen liikunnan lisäksi koordinaatiokyky sekä voima- ja kestävyys kehittyvät. Lajia voi harrastaa oman maun mukaan leppoistasi meloen retkikajakeilla tai voi asteittain siirtyä haastavampaan kalustoon ja nopeampiin ratamelontaryhmän harjoituksiin. Otamme huomioon nuorten erilaiset tavoitteet melontaharjoituksissa. Tavoite voi olla kunnon kohentaminen, kiikkerämmän kajakin hallitseminen, omien aikojen parantaminen tai mahdollisimman monissa kilpailuissa käyminen.

Melonta on ympärivuotuinen harrastus. Kesällä keskitymme useana iltana viikossa melontaan Vanajavedellä. Säännöllisten harjoituksien lisäksi tarjolla on leiri-, kilpailu- ja retkitoimintaa. Syksyllä ja talvella korvaamme melonnan muilla, melontaa tukevilla lajeilla. Talvikaudella nuoret harjoittelevat Hämeenlinnan uimahallissa lauantaisin melontaan liittyviä taitoja. Harjoittelemme lisäksi viikoittaisella sisäliikuntavuorolla.

Miten mukaan harrastukseen:

Järjestämme kesällä lasten- ja perhemelontakouluja sekä lasten ja nuorten melontakokeiluita Vanajavedellä kalustovajamme Vesikkolinnan edustalla. Melontakouluun tai -kokeiluun osallistuminen on paras tapa tulla mukaan toimintaan.

1. Lasten ja nuorten melontakoulu

Lasten ja nuorten melontakouluun ovat tervetulleita uimataitoiset 8–15 -vuotiaat lapset. Aiempaa melontakokemusta ei tarvitse olla. Melontakoulussa opettelemme melonnan perusteita ja turvallista melontaa. Melontakoulut ovat myynnissä Suomisportissa, hae urheilutapahtumat hakusanalla Vanajaveden Vesikot ja löydät seuran kurssit. Ajankohdat löydät seuran kalenterista. 

Ohjelma:

Päivä 1: Lajiin tutustuminen, kajakin valinta ja valmiiksi laittaminen ohjaajan avustamana, turvallinen kajakkiin meno ja ohjeistus kaatumistilanteiden varalle, vesille meno ohjaajien avustamana, melontatekniikkaa mm. eteenpäin melonta ja kääntyminen, varusteiden huolto melonnan jälkeen.

Päivä 2: Syventävät melontataidot mm. sivuttain melonta, peruutus ja lautan muodostaminen, kajakin kaataminen ja uinti rannalle kajakin kanssa, varusteiden huolto.

Päivä 3: Yhteinen melontalenkki ja melontataitojen vahvistaminen sekä koski- ja kilpakajakkien kokeilu.

2. Perhemelontakoulu

Retkimelonta parhaimmillaan on perheen yhteinen harrastus. Järjestämme perhemelontakouluja, joihin ovat tervetulleita lapsi ja aikuinen yhdessä.

Kurssin tavoitteena on oppia turvallisesti melonnan alkeet ja yhteistyö vesillä. Perhemelontakurssin käynyt aikuinen voi myös lunastaa Vesikkolinnan avaimen ja perhe voi yhdessä käydä melomassa omalla aikataulullaan.

Perhemelontakoulun ohjelma:

Päivä 1: Lajiin ja varusteisiin tutustuminen, välineistön valmiiksi laittaminen yhdessä ohjaajan kanssa, turvallinen kajakkiin meno ja ohjeistus kaatumistilanteiden varalle, melontatekniikka: eteenpäin melonta ja kääntyminen, vesille meno, kajakista pois tuleminen ja varusteiden huolto melonnan jälkeen ohjaajan avustuksella.

Päivä 2: Yhdessä (lapsi ja vanhempi) välineistön valmiiksi laittaminen, vanhempi avustaa lapsen kajakkiin. Syvennetään melontataitoja: Sivuttain melonta, lautta, peruuttaminen, varusteiden huolto yhdessä lapsen kanssa, vanhempi avustaa lasta kajakista pois noustessa, aikuisen kajakin kaataminen ja takaisin nousu ohjaajan avustamana. Kajakin kaataminen on vapaaehtoista.

Päivä 3: Yhteinen melontalenkki, melontataitojen vahvistaminen, lapsen kajakin kaataminen ja kajakkiin takaisinnousu avustettuna oman vanhemman tai ohjaajan toimesta tai lapsen rantaan uinti kajakkia vetäen. Kajakin kaataminen on vapaaehtoista.

Katso ajankohdat ja varaa kurssipaikka Suomisportista.

3. Melontakokeilu

Voit tulla kerran tutustumaan melontaan maksutta keskiviikkoisin klo 17.30. Jos innostut melonnasta niin liitythän kokeilun jälkeen jäseneksi. Ilmoita ajoissa sähköpostiin vesikot@gmail.com eli viimeistään saman viikon maanantaina klo 20.00 mennessä, jos haluat tulla kokeilemaan.

Miten harrastus jatkuu kurssin jälkeen

Voit jatkaa kanssamme melontaharrastusta liityttyäsi jäseneksi Vanajaveden Vesikoihin. 

Lasten ja nuorten melontatreenit

Lapset voivat jatkaa harrastusta treeneissä keskiviikkoisin klo 17.30-19.30. 

Retket

Teemme kesällä myös matalankynnyksen retkiä lähivesistöihin. Retkien taso kerrotaan retkikuvauksessa ja osallistuminen edellyttää vaina ähintään melontakurssin taitoja ja 8 vuoden ikää. Alle 16-vuotiaat voivat osallistua retkille aikuisen kanssa. Alle 18-vuotiaat tarvitsevat aina huoltajan luvan. Retkille voit varata ja ostaa paikan Suomisportissa. 

Ratamelontaharjoitukset

Ratamelontaharjoitukset on tarkoitettu perusmelontataidot hallitseville reippaammasta kunto- ja ratamelonnasta innostuneille vähintään n. 9-vuotiaille melojille. Melonnan perustaidot on hyvä harjoitella osallistumalla ensin melontakouluun tai ratamelontakouluun.

Kilpailuihin ovat tervetulleita kaikki, toisaalta harjoituksiin voi osallistua, vaikka ei haluaisi kilpailla. Kilpailevat melojat lunastavat lisäksi kilpailulisenssin Suomisportissa.

Harjoitukset ovat maanantaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin klo 17.30-19.30.

Lataa puhelimeesi Suomisport App, jossa ilmoittaudut harjoituksiin.

Leirit

Kesällä on seuran järjestämiä valmennusleirejä n. 9-20-vuotiaille valmennettaville nuorille. Tavallisesti myös syksyisin järjestämme perinteisen yhteisleirin kestävyysurheilulajien kanssa. Näistä on lisätietoja Suomisportin ryhmissä.

Suomen Melonta- ja Soutuliitto järjestää valmennusryhmille leirejä ja kesällä suurleirin pientä kilpailukokemusta omaaville nuorille. Tutustu lisää: Nuorten leirit – Suomen Melonta- ja Soutuliitto ry

Talviajan harjoittelu

Harjoittelemme aktiivisesti myös talviaikaan:

  • Ohjattu kuntopiiri ja pelejä talvikaudella loka-huhtikuu.
  • Uimahalliharjoittelu on lauantaisin klo 9.00-11.00 lokakuusta huhtikuuhun. Uimahallilla uidaan ja harjoitellaan kajakeilla erilaisia taitoja kuten tuentoja, kaatamista, eskimokäännöstä, pelastautumista ja yleensä kajakin käsittelyä.
  • Melontaergolla harjoittelu aluksi ohjatusti ja myöhemmin itsenäisesti edistyneille melojille.
  • Lisäksi talvikaudella pidetään satunnaisesti ulkoharjoituksia sauvaillen ja hiihtäen.

Tervetuloa ympärivuotuisen melontaharrastuksen pariin!