Ohjeita osallistujalle

Tämä ohje on tarkoitettu kaikille Vanajaveden Vesikot ry:n ohjattuihin melontoihin tuleville henkilöille. Tällaisia melontoja ovat peruskurssit, kokeilumelotukset, ryhmämelotukset ja viikkomelonnat. Ohjeella annetaan tietoja melontatapahtumasta ja siihen valmistautumisesta kuten myös tiedot melonnan mahdollisista terveydelle tai omaisuudelle aiheuttamista riskeistä.

Alaikäisten osallistuminen melontatapahtumiin
Alle 18-vuotiaan osallistuminen melontoihin edellyttää huoltajan lupaa. Voit tulostaa lupalomakkeen verkkosivuiltamme. Mahdollinen vähimmäisikä on mainittu kurssin tiedoissa.

Uimataito
Uimataito on ehdoton edellytys melontaan osallistumiseen! Mahdollisessa kaatumistilanteessa ja veden varaan jouduttaessa toimintakyvyn säilymiseen vaikuttaa oleellisesti veden kylmyys keväällä noin toukokuun loppuun asti sekä syksyllä noin syyskuun alusta lähtien.

Päihteet
Melonnassa noudatetaan ehdotonta päihteettömyyttä ja alkoholin käyttökieltoa.

Sairaudet
Jotkut sairaudet tai vammat kuten esimerkiksi tikit haavassa, ahtaanpaikan kammo, vakava paniikkihäiriö, tajunnan tasoon vaikuttavat sairaudet (epilepsia, aivovammat) jne. voivat estää melomisen kokonaan. Jotkut sairaudet, esimerkiksi nivelten toiminta ja yleensäkin tasapainoon vaikuttavat asiat vaikeuttavat melonnan onnistumista. Jos olet epävarma tilanteestasi, selvitä asia tapahtuman järjestäjältä ennen tapahtumaan ilmoittautumista. Mahdolliset vaikuttavat sairaudet on aina kerrottava melonnan ohjaajalle! Ohjaajan tehtävänä on arvioida saamansa tiedon perusteella osallistujan melontakelpoisuus ja varautuminen ennakolta mahdollisiin erityistilanteisiin. Toimintarajoitteiset voivat mahdollisesti meloa kajakkikaksikoilla yhdessä toisen melojan kanssa.

Vesillä tapahtuva toimintakyvyn menetys saattaa johtaa kaatumiseen ja vaaratilanteeseen, jonka seurauksena voi pahimmassa tapauksessa olla hukkuminen.

Ei vakuutusta
Osallistujia ei ole vakuutettu järjestäjän puolesta. Ohjaajilla on vastuuvakuutus Suomen melonta- ja soutuliiton kautta.

Paikka tiedossa
Melonta lähtee ja päättyy Hämeenlinnan Varikonniemestä Vesikkolinnasta. Vesikkolinnan koordinaatit WGS84-koordinaatistossa ovat N 61° 0,27′ E 24° 28,00′. Autot tulee jättää kaupungin osoittamille pysäköintipaikoille. Vesikoilla ei ole omaa pysäköintipaikkaa. Suosittelemme pyöräilyä ja kävelyä.

Turhat tavarat kotiin
Jätä kotiin tavarat, jotka voivat pudota järveen tai vahingoittua kastuessaan kuten esimerkiksi kännykät, kamerat ja korut. Kaikki tavarat ovat osallistujien omalla vastuulla. Vesikkolinnassa on yksi pieni lukittava lokero tavaroille, joita ei ole voitu jättää kotiin. Otathan silmälaseja varten mukaan silmälasinauhan, jotta lasisi ei tipu järveen.

Eväät, juomapullo ja lääkkeet
Jokaisella tulee olla mukanaan juotavaa ja tarvittaessa pientä naposteltavaa, jota pystyy syömään kajakissa. Kannattaa huomioida, että vesilläolo voi kestää ennakoitua kauemmin. Osallistujien tulee varautua noin tuntia ennakolta ilmoitettua pidempään vesilläoloon. Säännöllisesti käytettäviä lääkkeitä tulee olla mukana riittävän pitkäksi ajaksi ja esim. diabeetikolla pientä naposteltavaa riittävästi mukana.

Vaihtovaatteet
Vesillä liikuttaessa on aina kastumisen riski – kaatuminen, aallot ja sade. Kastumisen sattuessa on mukava laittaa viimeistään vajalla kuivaa vaatetta päälle ennen kotiin lähtöä. Paras ratkaisu vaihtovaatteiden kuljettamiseen on ottaa ne mukaan kajakkiin vesitiiviisti pakattuna. Vaihtovaatteet voi myös jättää vajalle melonnan ajaksi.

Jalkineet
Parhaiten kajakkiin sopivat ulkomitoiltaan mahdollisimman sirot ja notkeapohjaiset jalkineet. Tennari/lenkkari on hyvä jalkine melontaan, mutta jäykkäpohjainen maihinnousukenkä huono. Sukkasillaankin voi ja saa toki meloa.

Sää, päähine
Melontaan pukeudutaan aina sään ja veden lämpötilan edellyttämällä tavalla. Etenkin keväällä vesi on kylmää ja ilma lämmintä. Jonkinlainen päähine on hyvä olla mukana auringonpaisteen tai sateen varalta. Lippalakki on sateellakin hyvä etenkin käytettäessä silmälaseja. Muista myös aurinkovoide helteisellä kelillä.

Maksaminen
Melontakurssien maksaminen tapahtuu varauksen yhteydessä Suomisportissa. Maksusta ei tarvitse ottaa mukaan kuittia.

Melontavarusteet
Järjestäjän puolesta osallistujille tarjotaan kajakit, melat, kelluntaliivit ja aukkopeitteet. Osallistujien on itse huolehdittava omista melontaan ja olosuhteisiin soveltuvista vaatteistaan, vaihtovaatteistaan, jalkineistaan ja muista varusteistaan.

Ajankohdat
Tule paikalle ajoissa, jotta pääsemme aloittamaan sovittuna aikana. Oppaat ovat paikalla peruskursseilla noin puoli tuntia ennen sovittua aloitusaikaa, mikäli mielessäsi on kysymyksiä. Peruskurssien aikataulut on ilmoitettu kurssi-ilmoituksissa. Päättymisaika voi myös vähän venyä yllätystekijöistä johtuen. Osallistujan mahdollisesta minuuttiaikatauluista kannattaa ilmoittaa heti tilaisuuteen tultaessa.

Peruuttaminen
Tapahtumien peruutusehdot on kerrottu Suomisportissa. Pakottavasta syystä järjestäjä voi perua tapahtuman. Syynä voi olla esimerkiksi ohjaajien estyminen, kaluston aiheuttamat rajoitteet tai poikkeukselliset olosuhteet. Jos tapahtuma perutaan järjestäjän toimesta, palautetaan maksullisissa tapahtumissa osallistumismaksu.

Turvallisuudesta vastaava henkilö
Jokaisessa melonnassa on Vanajaveden Vesikot ry:tä edustava erikseen nimetty turvallisuudesta vastaava henkilö, joka esitellään osallistujille tapahtuman alkaessa.

Turvallisuussuunnitelma
Melonnassa tarpeelliset turvallisuus-, toiminta-, käyttäytymis- ja hätätilanneohjeet kerrataan tapahtuman alkaessa. Kaikki osallistujat ovat velvollisia noudattamaan annettuja ohjeita. Tapahtuman turvallisuudesta vastaavalla henkilöllä oikeus poistaa melonnasta ne henkilöt, jotka eivät noudata ohjeita.  Turvallisuudesta vastaava henkilö voi myös keskeyttää koko melontatapahtuman jos hän katsoo sen turvallisuuden kannalta välttämättömäksi.

Melonnan aikana kaikki käyttävät kelluntaliivejä.